Web development – posao 21. stoljeća

Krajem 90-ih i početkom 2000. godine svima je već bilo jasno što nas sve čeka u 21. stoljeću kada govorimo o poslu. Tehnološki napredak i stalni razvoj doveo je do otvaranja novih radnih mjesta. Otvarale su se firme i skupljali klijenti koje su svoje poslovanje htjeli prebaciti na internet. Danas je to standard i praksa u svakodnevnom poslovanju. Jednostavno nema mjesta greškama. Svatko tko želi biti profesionalan mora imati i svoju web stranicu. Da bi se napravila jedna stranica ona zahtjeva znanje izrade web stranica, grafiškog dizajna i programiranja. Sve su to poslovi koji su početkom 90-ih večini bili nejasni ili uopće nisu niti znali da postoje. Posao na internetu danas je toliko razgranat da ne možemo niti nabrojati čime se sve ljudi bave.

developmentOno šta sa sigurnošću možemo reći je to da je izrada web stranica jedna od najvažnijih usluga na internetu. Da bi ste uopće mogli surfati i tražiti informacije potrebne su web stranice. Danas ih u svijetu ima oko pola milijarde. One su raznih tematika prilagođene interesima korisnika. Internet je postao najveći i najutjecaniji svjetski medij. Društvene mreže poput Facebooka, Twittera i Youtubea, razni portali i stranice koje redovito čitamo svi oni razvili su simbiozu između nas. Povezani smo sa njima, koristimo ih za druženje, zabavu i djeljenje informacija, s druge strane dajemo im priliku da na nama zarade veliki novac. Da bi sve to uopće i postojalo treba netko tko će to izorganizirati, programirati, dizajnirati i staviti u funkciju. To su poslovi 21. stoljeća, poslovi koju su se razvijali i nastajali u skladu sa razvojem tehnologije. Pružena nam je mogučnost za stalnim učenjem i usavršavanjem iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec.

U zadnjih nekoliko godina pojavili su se pametni telefoni. Oni mjenjaju naše stare navike i stvaraju neke nove. Danas kupujemo preko telefona, šaljemo besplatne poruke, koristimo video call razgovore, djelimo slike i konstantno smo povezani sa internetom. Informacije i mogučnosti koje dobivamo zahvaljujući pametnim telefon jednostavno nas ne prisiljavaju da razmišljamo u nekom drugom smjeru. Počele su se razvijati firme usmjerene samo na mobilnu tehnologiju. Programiranje aplikacija, igrica i raznih drugih programa danas je jedan od najtraženijih i najplačenijih poslova. Nešto što prije 20-ak godina nije uopće postajalo danas je gotovo nezamislivo. Jedino što nam preostaje je da se pitamo što će biti sutra, dali ćemo još uvijek biti potrebni i sudjelovati u razvoju ili će umjesto nas to raditi strojevi, roboti, droidi … Da li će čovjek tehnologijom pregaziti samog sebe …